Vaginale schimmelinfectie wat is het

Oorzaken vaginale schimmelinfectieKenmerken vaginale schimmelinfectieVoorkomen vaginale schimmelinfectie

Wat is een vaginale schimmelinfectie nu precies?

Een vaginale schimmelinfectie wordt veroorzaakt door een gist, de Candida albicans. Daarom wordt deze aandoening in het Latijn Candida infectie genoemd. De Candida albicans gist leeft in je vagina, bij een normaal natuurlijk evenwicht is er een balans tussen dit gist en de andere bacteriën. Pas wanneer dit evenwicht verstoord wordt, gaat het Candida gist zich onevenredig verveelvuldigen en zullen er klachten gaan onstaan gerelateerd aan het ontwikkelen van de schimmel. De meest voorkomende klachten zijn: jeuk of pijn in en rond de vagina, pijn bij het plassen en/of tijdens het vrijen en witte, brokkelige afscheiding. De omstandigheden waardoor de schimmel kan gaan groeien zijn stress, ziekte, een slecht voedingspatroon of gebruik van antibiotica. Ook het wassen van de vagina met agressieve zeep kan de oorzaak zijn.
Terug naar boven.

Oorzaken van een vaginale schimmelinfectie:

Het taboe op een vaginale schimmelinfectie komt vooral door de intieme plek waar deze infectie voorkomt en het feit dat veel mensen het associëren met een geslachtsziekte, wat absoluut niet het geval is. Wel kan het zo zijn dat wanneer uw partner zich niet mee laat behandelen de kans aanwezig is dat u snel opnieuw last krijgt van een schimmelinfectie. De infectie wordt veroorzaakt door een disbalans in het milieu bij uw vagina, de zuurgraad is gewijzigd waardoor de candida gisten zich gaan vermenigvuldigen en de verhouding met de bacteriën verstoord raakt.
De meest voorkomende oorzaken hiervan zijn:

 • Wassen met (agressieve) zeep, dit veranderd de zuurgraad (pH-waarde) van het gebied in en rond uw vagina, waardoor candida meer kans krijgt.
 • Te vaak wassen of het veelvuldig gebruik van een vaginale douche kan de oorzaak zijn omdat u hiermee te veel goede bacterien verwijdert en het candida gist dus ruimte krijgt om deze plek in te nemen.
 • Hormoonwisselingen kunnen een tijdelijke disbalans veroorzaken, zoals u weet zijn de hormoonwisselingen niet even heftig elke maand en bij sterke hormoonwisselingen kan dit voor een tijdelijke onbalans zorgen.
 • Het gebruik van sommige antibiotica doden de bacterien in je vagina waardoor candida wederom de ruimte krijgt om zich uit te breiden
 • Ook geestelijke spanning en stress kunnen de oorzaak zijn.
 • Als laatste hebben mensen met diabetis en mensen met een (tijdelijke) verminderde weerstand meer kans op een vaginale schimmelinfectie.

Zoals u al in de lijst kunt zien zijn er zeer veel oorzaken die er voor kunnen zorgen dat u last krijgt van een vaginale schimmelinfectie, bijna 75% van de vrouwen krijgt een keer te maken met deze ongemakkelijke aandoening. Doordat het op een plek is die erg intiem is en waar je je misschien niet prettig bij voelt indien de huisarts hier naar moet kijken, blijven veel vrouwen te lang lopen met deze problematiek met alle nare gevolgen van dien. Denk bijvoorbeeld aan de continue irritatie en jeuk, de pijn bij allerlei activiteiten de belemmering of schaamte bij uw liefdeleven. Schaam u niet en laat u helpen of schaf online medicatie aan die u van deze kwaal af kan helpen.

Canesten Creme Gyno (*****)
Canesten Gyno: het enige OTC geneesmiddel tegen vaginale schimmel infecties. Nu zonder recept verkrijgbaar.
Hoe werkt het?
Canesten Gyno is een effectieve behandeling van vaginale schimmel. Het doodt de schimmel en verlicht zo de jeuk. Het is het enige geneesmiddel ter behandeling van VSI dat zonder recept verkrijgbaar is.

Bestel Direct

Terug naar boven.

Kenmerken:

Uiteraard is het belangrijk dat u weet wat de kenmerken zijn van een vaginale schimmelinfectie zodat u zeker weet dat dit uw aandoening is, twijfelt u dan is het altijd raadzaam om langs te gaan bij uw huisarts, uw huisarts is zeer bekend met schimmelinfecties en kan u prima verder helpen.

 • jeuk in en rond de vagina
 • zeurende of brandende pijn bij de vagina
 • pijn bij het plassen
 • pijn bij sex
 • witte brokkelige afscheiding (veel)
 • opgezwollen en vurige schaamlippen en vaginawand

Het is uiteraard altijd raadzaam om bij bovenstaande kenmerken bij uw huisarts langs te gaan mocht u dit niet willen, kunnen of durven dan zijn er gelukkig online drogisterijen waar u discrete oplossingen kunt kopen voor uw probleem.

Terug naar boven.

Voorkomen van een vaginale schimmelinfectie

Bent u behandeld dan wilt u natuurlijk voorkomen dat u opnieuw last krijgt van een vaginale schimmelinfectie, wanneer u zich aan de volgende tips houd verkleind u de kans op een hernieuwde infectie aanzienlijk:

 • Draag katoenen ondergoed en draag geen strakke kleding.
 • Was regelmatig met water zonder zeep of met speciale zeep voor uw vagina.
 • Beperk de duur van het gebruik van tampons tot het minimale.
 • Veeg uw billen altijd de goede kant op af dus van voor naar achteren.
 • Voorkom wondjes tijdens de sex, wanneer u niet vochtig genoeg bent gebruik dan een glijmiddel
 • Zorg voor een goede weerstand door gezond te leven.

Op de website schijf-van-vijf.nl kunt u de belangrijkste tips vinden voor een gezonde levensstijl er worden tips gegeven over gezonde en gevarieerde voeding. Door gezonde voeding zult u uw weerstand kunnen verbeteren waardoor u minder vatbaar bent voor een vaginale schimmelinfectie.
Terug naar boven.

Share Button


Vaginale schimmelinfectie | Privacy Policy